22 ноември Ден на азбуката на албанскиот јазик

Драги граѓани на општина Арачиново

22-ри ноември е ден на одбележување во Албанија, Косово, Република Северна Македонија и албанската дијаспора, бидејќи овој датум го одбележува денот на албанската азбука. Азбуката била обединета за време на Манастирскиот конгрес, познат и како Конгрес на азбуката.

Помеѓу 14 ноември – 22 ноември 1908 година во градот Манастир се одржа академска конференција, за стандардизација на азбуката на албанскиот јазик.

Во Република Северна Македонија, според законот за празниците, 22 ноември 2023 година е неработен ден.

Драги граѓани, во име на општина Арачиново ние на сите Албанци му го посакуваме овој величествен и многу важен празник.

Со почит:

Информативна служба на Општина Арачиново