22 ноември Ден на азбуката на албанскиот јазик

Драги граѓани на општина Арачиново 22-ри ноември е ден на одбележување во Албанија, Косово, Република Северна Македонија и албанската дијаспора, бидејќи овој датум го одбележува денот на албанската азбука. Азбуката била обединета за време на Манастирскиот конгрес, познат и како Конгрес на азбуката. Помеѓу 14 ноември – 22 ноември 1908 година во градот Манастир се […]