Мапа на општина

Општина Арачиново се наоѓа североисточно од Скопје (околу 12 km од главниот град на Република Северна Македонија). Во состав на општината се четири населени места: Арачиново, Грушино, Орланце и Мојанце. Низ општината поминува регионален пат што ги поврзува Скопје со Куманово и Липково.