Општина Арачиново ја одбележана 15-годишнината од битката на ОНА.

Денеска, 24.06.2016 година, 15-годишнината од славната битка на ОВК во Харачин беше одбележана денеска, 24.06.2016 година.По тој повод, во Меморијалниот центар на Гробиштата на мачениците им беше оддадена почит на најзаслужните оние кои со неа ги дадоа своите животи.нивната позиција за ослободување на албанските автохтони земји од (словенските македонски окупатори).

На комеморацијата по повод 15-годишнината од битката кај Харачина присуствуваа семејствата на мачениците, активните војници инвалиди и голем број граѓани.

Во име на SHVL Uck присутните ги поздрави менаџерот на настанот г-дин Фатмир Лимани. Присутните ги поздрави градоначалникот на Харачина, г-дин Брахим Ајвази

Додека по повод 20-годишнината од формирањето на општина Харачина беа отворени и повеќе проекти.

  1. Издавање на спортската сала каде што го доби името Спортска сала Дешмори
  2. Свечено беше отворена и замената на прозорците на новото училиште „Ѓерѓ Кастриоти Скендербеу“.
  3. Исто така, саниран е и коловозот кој беше направен со бекатонка кај училиштето улица 3.